Zwemles SuperSpetters nu ook in Amsterdam

Zilveren medaille winnaar op het WK Kazan Joost Reijns heeft het nieuwe zwemlesseizoen van SuperSpetters in het Sloterparkbad in Amsterdam geopend. Na de introductie in april 2014 wordt inmiddels op 60 locaties de nieuwe zwemlesmethode gegeven en starten nu ook zwemvereniging De Dolfijn, zwemschool SwimBee en zwemvereniging Koninklijke AZ in Amsterdam. Met de methode SuperSpetters leren kinderen sneller en met meer plezier zwemmen.

Tijdens het WK in Kazan vorige maand won Joost Reijns de zilveren medaille op de 4×100 meter mixed estafette. Vandaag gaf hij samen met trainer/coach Martin Truijens het startsein voor het zwemlesseizoen van SuperSpetters in Amsterdam in zijn eigen trainingsbad, het Sloterparkbad. Bij zwemvereniging De Dolfijn, zwemschool SwimBee en zwemvereniging Koninklijke AZ kunnen kinderen nu ook deze nieuwe zwemlesmethode volgen. Martin en Joost overhandigden het SuperSpetters zwemboek aan de kinderen. Daarna sprong Joost met de kinderen het water in. Kijk hier voor een impressie.

Joost Reijns zwom een paar baantjes samen met de kinderen: “Het is belangrijk dat kinderen met plezier leren zwemmen en ervaren hoe leuk zwemmen is. Dat kan met SuperSpetters, je ziet de kinderen genieten.” Martin Truijens is ook enthousiast over het zwemtechnische deel: “Het is fantastisch te zien hoe de kinderen met de badmuts, de bril en de flippers de borstcrawl snel onder de knie krijgen. Echt goed dat hier in Amsterdam nu ook de SuperSpetters zwemles wordt gegeven. Het is belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen en veilig in het water zijn, zeker als je de afgelopen weken de verhalen over verdrinkingen weer hoort.”

Vereniging De Dolfijn gaat helemaal over op de nieuwe methode. “We vinden het belangrijk dat kinderen het hele traject tot en met het C-niveau doorlopen en zwemvaardig zijn. SuperSpetters biedt dit in 1 pakket, dat is een voordeel”, aldus voorzitter Diplomazwemmen Jacqueline Goossens. Ook Mike de Bruijn van zwemschool SwimBee is enthousiast. “Tijdens de zwemles staan plezier en veiligheid voorop. SuperSpetters maakt het allemaal nog net even wat leuker dan de reguliere lessen, “ aldus Mike. Mevrouw Hageman, voorzitter van Koninklijke AZ hoorde tijdens het KNZB congres het verhaal over SuperSpetters en was direct overtuigd. “Ouders willen graag weten hoe ver hun kind is. De SuperSpetters methode is erg toegankelijk, de methode en het zwemboek bieden ouders houvast”.

Meer dan diploma
Met de zwemlesmethode neemt de KNZB haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zwemles en wil ze meer kinderen zwemveilig maken. “Uit cijfers van het Mulier Instituut blijkt dat 13% van de kinderen na het A diploma stopt. Slechts 35% van de kinderen gaat door voor het C diploma, ofwel 65% van de kinderen is niet zwemvaardig, terwijl de ouders denken dat de kinderen dat wel zijn. Dat vinden we zorgelijk’’, aldus Jan Kossen, algemeen directeur van de KNZB. “Bij SuperSpetters sluiten de kinderen de lesmethode af met één diploma, vergelijkbaar met het eindniveau van het C-diploma. Het voordeel hiervan is, dat er tussentijds geen uitstapmomenten zijn, waardoor uiteindelijk meer kinderen zwemveilig zijn.”

De KNZB is tevreden over het aantal organisaties dat met SuperSpetters aan de slag gaat. ”De reacties op de methode zijn positief en we zijn blij met de diversiteit aan organisaties die starten met onze methode. En goed dat het nu ook in zo’n grote stad als Amsterdam mogelijk is. De kwaliteit van de zwemles staat voorop, dus besteden we samen met de organisaties veel tijd aan de voorbereiding van de lessen en de bijscholing van de zweminstructeurs. Ook de Optisport zwembaden in Nederland lopen mee in deze voorbereiding. We hebben nu een goede landelijke dekking, eind van het jaar verwachten we 20.000 kinderen in het programma te hebben verdeeld over 60 locaties”, aldus Jan Kossen.

______________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor vragen en meer informatie over de SuperSpetters kunt u contact opnemen met projectleider SuperSpetters Alice Schols, 030-7513226.

Over SuperSpetters
In 2014 introduceerde de KNZB de zwemlesmethode SuperSpetters. De bond neemt hiermee haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zwemles en wil meer kinderen zwemveilig maken. Met de SuperSpetters zwemlesmethode kan een kind met 2 keer in de week zwemles in 10 maanden zwemveilig zijn. De borst- en rugcrawl worden als eerste aangeleerd, omdat kinderen deze slagen veel makkelijker en sneller beheersen. De methode is gericht op het aanleren van vaardigheden en maakt gebruik van materialen zoals een badmuts, bril en flippers. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De lessen bevatten ook survivalelementen zoals oriëntatie onder water, water trappen en drijven. De kinderen sluiten deze lesmethode af met één diploma, vergelijkbaar met het eindniveau van het C-diploma. Het voordeel hiervan is, dat er tussentijds geen uitstapmomenten zijn, waardoor uiteindelijk meer kinderen zwemveilig zijn.

De zwemlesmethode kan door zwemverenigingen en zwembaden worden afgenomen. Meer informatie en aanmelden kan via www.superspetters.nl.

Over De Dolfijn
De Dolfijn is een zwemvereniging in Amsterdam met een rijke historie van meer dan 100 jaar. Op dit moment is De Dolfijn actief in de volgende disciplines: wedstrijdzwemmen, diploma- en leszwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen, triatlon, en waterpolo.

Over SwimBee
Zwemschool SwimBee geeft zwemlessen in Nederland en organiseert vakanties met zwemlessen. SwimBee werkt alleen met gecertificeerde leraren en is een erkend leer&werk bedrijf waar veiligheid voorop staat. Alle lessen en diploma’s hebben als doel kinderen veilig te maken in het water.

Over Koninklijke AZ
De Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870 is opgericht op 25 juni 1870 en is daarmee de oudste zwemclub van Europa. De zwemclub heeft als doelstelling het bevorderen van de zwemsport en doet dit door een veelheid aan activiteiten op zwemgebied, zoals het geven van zwemonderwijs en de organisatie van wedstrijden en evenementen.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *